Zadar

Zadar, a régi-új város

Zadar egyik felújított utcája visz a régi városkapu felé. A városon még nyoma van háborúi sokaságának. Elég tipikus látvány a modernebb utcákon egy egy régi épület maradványa. Az óváros északi részén meghallgathatjuk a tenger zenéjét is.

Zadar, a régi-új város

Zadar és óvárosa

Míg a horvát városok óváros részében többnyire a turisták voltak többségben, Zadar belvárosa legalább annyira a helyi lakosoké is. Az egyik téren ruha és zöldség-gyümölcspiac működött, amin inkább a helyiek vásároltak. Az épületek elég egyformák annak ellenére, hogy viszonylag újak.

Zadar és óvárosa

Híd a város két része között

A képen Zadar óvárosát és az új városrészt összekötő modern híd látható. Számomra érdekes módon lámpa helyett rendőr irányította a zebrán átjutást, ám kicsit érdemes volt elsétálni a túloldalra is. Átérve a hídon egészen más jellegű a városkép. Szinte mindenki helyi, aki éli a mindennapi életét, kirándulók nélkül.

íd a város két része között

Zadar központja

Zadar főterén található egy információs iroda a nyaralók számára, ahol nagyon kedvesen segítettek nekünk. Minden horvát városban, ahol megfordultunk volt ilyen, és akár kérés nélkül is azonnal a kezünkbe nyomtak egy térképet, amin a főbb nevezetességek jelölve voltak. A könnyebb azonosítás kedvéért még fényképek is voltak rárakva, így a térképet kevésbé ismerők is tudták, jó helyen vannak-e.

Zadar központja