strand

Krka vízesés az egyik leglátogatottabb látványosság

Aki elég délre utazik Horvátországba, annak mindenképpen érdemes ellátogatni a Krka Nemzeti Parkba. A főbejáratnál a későn érkezőket a következő kép fogadja: Gyönyörű vízesés alatt fürdik mindenki. A víz augusztus végén melegebbnek tűnt a tengerénél, és a vízesések megnézése után akár egész nap lehet itt strandolni. A kövek elég csúszósak, de papucs nélkül is lehet rajtuk mászkálni. Egy egy kőről lelépve azonban hirtelen mélyülhet a víz.

Krka vízesés az egyik leglátogatottabb látványosság

Horvátország és a tengerpart

Ez a tengerpart részlet Tribunj szélén található, ám egyáltalán nem egyedi Horvátországban. A parti országutak mellett nagyon sok helyen vannak kialakítva parkolók, ahol általában hasonló strandokkal találkozunk. Kellemes, árnyékos, nyugodt, csöndes partszakaszok jutnak mindenkinek. Egyetlen hátránya, hogy a sziklák között sok tengeri sünnel találkozunk szerte Horvátország területén, ezért a legtöbb helyen csak szandálban érdemes fürdeni.

Horvátország és a tengerpart

Fürdés Krka vízesésében

Nagy előnye a Krka Nemzeti Parknak, hogy több helyen kijelölt strand van, mind a tóban, mind a vízesések alatt. Persze egy két helyen sorba kell állni, de mindenképpen megéri.
Ez a fénykép egyébként a felső vízeséseknél a Roski Slap-nál készült. Természetesen mi is beálltunk zuhanyozni a vízesés alá.

Fürdés Krka vízesésében

Tribunj – Rejtett kincs a horvát tengerparton

Tribunjba eredetileg csak egy geoláda miatt mentünk de nagyon megtetszett nekünk. Hosszú tengerpartja a falu szélén sajnos végig lebetonozott, de kicsit távolabb a házaktól már gyönyörű, sziklás part van. A többi Horvát tengerparti várossal ellentétben itt árnyék is volt, és nem volt túlzsúfolva.

Tribunj - Rejtett kincs a horvát tengerparton

Homokos tengerpart – Nin

Nin strandja olyan élményt nyújtott, amit még egyik tengerpart sem. Ez Horvátország egyetlen igazán homokosnak tekinthető természetes tengerpartja.
Apálykor több helyen homokbuckák látszanak ki, és a parttól száz méterre is térdig ér a víz. A homokban óvatosan szabad csak lépkedni, mert tele van homokvárakkal, játékokkal, homokozó eszközökkel, és rengeteg elásott kisgyerekkel. A kedvencem mégis csak az volt, amikor egy kilenc hónap körüli kisbaba csattogott négykézláb a tengerben.

Homokos tengerpart - Nin

      Következő oldal →